Publicat de: FlorinP. | Octombrie 3, 2014

Avioane: Ce să faci și ce să nu faci!


Fie că ai zburat o singură dată sau ai foarte multe zboruri cu avionul la activ, aș dori să aduc la cunoștință câteva lucruri pe care ar / nu ar trebui să le faci, după părerea mea, la o călătorie cu avionul, de la achiziționarea biletului și până la ajungerea la destinație.

La categoria  ce ar trebui să faci aș include:


 1. Caută un bilet de avion la mai multe agenții asta dacă nu știi să folosești internetul, sau nu dorești să îți folosești cardul pentru achiziționarea unui bilet de avion. Recomand cu căldură site-ul skyscanner.com un site de pe care poți să îți alegi pe lângă bilet de avion, o mașină de închiriat precum și o cameră de hotel.
 2. După ce ai achiziționat biletul de avion încearcă, pe cât posibil, să îți faci check-in-ul online. Unele companii te taxează dacă nu îl faci și alegi să îți fie făcut de un funcționar la aeroport
 3. Prezintă-te la aeroport cu cel puțin două ore înainte de zbor. Foarte multe persoane au ratat zborurile deoarece nu s-au prezentat la timp la aeroport. Eviți în acest fel aglomerația de la „lăsat bagaje”, asta dacă nu ești client cu prioritate, la trecerea unde se verifică actele ș.a.m.d
 4. Nu lua în bagaje lucruri inutile. Kilogramele în plus te vor costa și după ce ai dat o cârcă de bani pe biletul de avion, să plătești în plus nu prea ar fi un început de călătorie / vacanță prea frumos.
 5. Dacă avionul este cam plin, încearcă atunci când se anunță avionul la poartă să fii printre primii, deoarece locul compartimentat de bagaje este limitat și este posibil să rămâi pe dinafară. Asta nu înseamnă să te împingi ca o oaie beată ca să ajungi în față, sau că în avion nu se va găsi o soluție și pentru bagajele tale rămase pe dinafară.
 6. În momentul în care avionul intră într-o zonă cu turbulențe trebuie să îți pui centura de siguranță. Este recomandat să porți centura respectivă până în momentul în care avionul a aterizat și s-a oprit. Unele companii de asigurări refuză să plătească dacă nu ești asigurat cu centură până în ultimul moment premergător deschiderii ușilor de la avion pentru a coborî.
 7. La aterizarea urmează turma către locul de unde îți vei ridica bagajul, în cazul în care zbori pentru prima oară pe aeroportul respectiv nu știi pe unde să o iei. Să ai actele de identitate la îndemână deoarece vei fi nevoit să treci printr-un filtru de intrare în țară.

La categoria ce nu ar trebui să faci as include(n.r. aici mă voi referi la tot ceea ce am văzut eu pe parcursul călătoriilor mele cu avionul) :

 1. În bagajul de mână nu ar trebui să ai obiecte contondente, arme sau obiecte care pot fi considerate arme (n.r. eu am zburat cu un patent timp de 1 an de zile până mi-a fost oprit în Germania), lichide, deodorante, ș.a.m.d care să fie în recipiente mai mari de 100 ml.
 2. Atunci când treci prin filtru nu te descălța de ceea ce ai în picioare, doar pentru că așa face și cel din față. În cazul în care ți se cere acest lucru, cere „șosetele albastre” care te vor proteja de praful de pe jos .
 3. Atunci când treci prin filtru si acesta o să țiuie, nu ridica mâinile, ca în vestul sălbatic că nu te împușcă nimeni. Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile. Filtrul va țiui deoarece ai ceva metalic la tine, uitat prin buzunare, sau este setat pe modul sensibil.
 4. În momentul în care o stuardeză (steward) îți cere în mod politicos să îți scoți căștile / să ridici parasolarul / măsuța sau să îți tragi scaunul în poziție normală, tu ca o maimuță needucată ce ești nu trebuie să îți dai în petic și să îți etalezi coeficientul de inteligență scoțând pe gură cuvinte care nu își au rostul, ci trebuie să te supui. Acesta este un protocol care trebuie urmat de toată lumea, inclusiv de către tine maimuță needucată.
 5. Pentru că tu stai pe locul respectiv, asta nu înseamnă că spațiul compartimentat pentru bagaje aflat deasupra ta, îți aparține și nimeni nu îl poate folosi, doar pentru simplul fapt că ai plătit biletul de avion :D. Acel spațiu este la comun și poate fi folosit de către toată lumea, chiar și de cei aflați la mare distanță față de scaunul tău.
 6. Dacă ești român și călătorești împreună cu un alt român… vorbiți frate româna, nu trebuie să vă dați mai inteligenți decât sunteți, pentru că asta este limba pe care o cunoașteți cel mai bine și evitați să vă faceți de râs în cazul în care interlocutorul dvs. nu înțelege ce ați spus și vă întreabă în limba maternă, să repetați ceea ce ați spus.
 7. Nu trebuie să aplauzi, dacă pilotul aterizează în condiții de siguranță. Din ceea ce știu eu acest obicei își are originile undeva în India unde oamenii mulțumeau pilotului că i-a adus teferi la sol, asta în condițiile în care 8 din 10 piloți aveau probleme la aterizări. Chiar dacă pare ceva dificil și tu te bucuri că a aterizat cu bine și prin aplaudat îți arăți recunoștința, ai putea face același lucru și cu un șofer de taxi sau de autobuz care te duce de la A la Z. Bun îmi imaginez că este la o scară mai mică și că munca pilotului de avion este mai complexă, dar privind individual cam este același lucru. Un om este responsabil pentru viața ta și este plătit pentru asta, cu cât este mai complex cu atât recompensa bănească este mai mare. Deci… de ce ai aplauda? Cel puțin așa gândesc eu.
 8. Ultimul la care m-am gândit eu ar fi atunci când ai aterizat să vorbești la telefon. Frate nu poți să mai aștepți câteva minute până te dai jos din avion? Trebuie să afle neapărat persoana de la celălalt capăt al firului momentul în care pilotul a pus „pasărea” jos?
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: