Publicat de: FlorinP. | septembrie 22, 2014

Lolek și Bolek: Minte-mă frumos!


Pentru cine nu știe Lolek și Bolek, sunt doi frați, (în poloneză „Bolek i Lolek”) și sunt de asemenea personajele principale ale unei serii de desene animate poloneze create de Władysław Nehrebecki și Leszek Mech începând din 1963 până în 1986. Se presupune că Władysław Nehrebecki a creat aceste personaje inspirându-se din caracterul celor doi fii ai săi. Numele sunt alese aleatoriu pentru povestirea mea și de aici înainte nu mai are absolut nici o treabă cu desenele animate.

Lolek și Bolek erau foarte apropiați, ca vârstă, ca gândire, prin legătura familială pe care o aveau  și de foarte multe ori făceau lucruri împreună. Lolek era mai mare cu 6 ani decât Bolek, care deși era mai mic nu prea era mai răsfățat așa cum se obișnuiește pe la noi. Încă de când erau mici, Lolek se simțea mândru că este un model pentru Bolek. Îl lua apărarea în fața prietenilor chiar dacă Bolek, micuț fiind nu prea știa cum să se poarte. Mai târziu, încerca să îl introducă în cercurile sale, iar prin felul în care Bolek începuse să se poarte știa că misiunea lui avea să se termine. Bolek putea zbura de unul singur.

După ce a plecat la facultate, aceștia aveau o relație destul de strânsă și se ajutau de fiecare dată, când puteau. În vacanțe lucrau împreună, făceau un ban împreună și Lolek era puțin mândru de ceea ce a devenit Bolek, mai ales că la educația pe care a primit-o a contribuit și el câtuși de puțin. Chiar dacă nu recunoștea… se vedea în Bolek ca fiind varianta lui mai tânără.

Totul s-a schimbat însă când Bolek a revenit de la facultate. Începuse să mintă, să se dea balenă în găleată, și Lolek nu înțelegea de ce se întâmplă asta. Chiar și cu el, cel care mereu l-a acoperit în caz de ceva. De câteva ori chiar l-a prins și cu mâța în sac. Se presupunea că Bolek este la facultate ca să dea un examen, o restanță, în timp ce familia lui toată se strânsese să facă una din treburile familiale. Nimeni nu bănuia însă că Bolek aruncase o minciunică doar ca să lipsească de la treabă, ca el un adolescent în devenire să se ducă la distracție în tot acest timp, în care fiecare membru al familie se spetea la propriu muncind. Lolek deja programase și el ceva pentru ziua respectivă, dar nu a fost înțeles de familie că la rândul lui are ceva de făcut și pentru a nu se certa cu familia și mai tare decât o făcuse până atunci, a preferat să renunțe la activitatea programată și să plece cu condiția ca seara să se întoarcă înapoi pentru a împăca și capra și varza. Când a ajuns acasă, într-un fel sau altul a dat nas în nas cu Bolek, care surprins fiind de situație a rămas cu gura căscată. Nu se aștepta să fie descoperit.

Lolek a fost dezamăgit de această fază, dar a tăcut din gură și nu a spus absolut nimic familiei de escapada lui Bolek. Cea de-a doua fază majoră, pentru că au fost mult prea multe pentru a fi expuse, în urma căreia Lolek a fost dezamăgit de atitudinea jmekerească pe care Bolek o afișa în ultimul timp, a fost când acesta din urmă a participat la un interviu, la vreo 40 de km dus întors de locul unde locuiau cei doi, și pentru asta a împrumutat mașina lui Lolek. Era un domn, nu se putea duce cu microbuzul. Interviul a durat o zi întreagă, și bineînțeles că Bolek nu a primit job-ul, pentru că ori nu a participat la interviu, ori s-a dus ca să aibă de unde să se întoarcă. Când s-a întors seara Bolek a venit ROSU ca racul, semn că a stat la soare și la plajă toată ziua. În loc de maxim 50 de km, punând la socoteală și drumul prin oraș mașina avea mai mult de dublul km până în localitatea respectivă. A ținut să lase o hârtie care atesta că participase la interviu… o hârtie pe care putea să o printeze oricine. A verificat compania respectivă pe internet și la joburi nu apărea absolut nimic. Lolek fusese încă odată prostit de către Bolek. Când lumea spune că a mâncat mămăligă, dar tu mai ai de mâncat până să ajungi ca mine nu o spune degeaba.

În ultimul timp Bolek se comportă ca o persoană căreia cu greu îi mai ajungi la nas… Dacă are nevoie de un ajutor… sau de o favoare… se supără, dacă nu îl ajuți. În schimb tu trebuie să ai programare ca să te ajute cu ceva. S-a ridicat, a prins un job bunicel, are bani și se comportă tipic românului care a dat lovitura. Tratează lumea din care a plecat cu dispreț și parcă uită că și el acum ceva timp era la fel. Ideea este că atunci când o să cadă… nu va cădea de unde te se așteptă să cadă, ci va cădea de pe piedestalul de pe care, singur s-a urcat.

Lolek a fost și mai tare dezamăgit și chiar și-a pierdut orice speranță atunci când Bolek a ratat intenționat două sărbători majore din viața lui. A rămas surprins că nici măcar un telefon nu a dat, semn că prietenia dintre ei… s-a dus pe apa sâmbetei. Nu a mai rămas decât legătura familială dintre cei doi, care în cazul lui Bolek este egală cu ZERO! Lui Lolek nu îi mai rămâne decât să zică… Poate așa este mai bine! și că este mai bine să treacă peste asta! S-a luptat, dar în calea lui a întâlnit doar mori de vânt.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: