Publicat de: FlorinP. | August 18, 2010

Episodul II – Lacul Rosu si Cheile Bicazului


Deja era ora 8 jumate când am plecat de la Lacul Sf. Ana şi deja ne făceam planul la ce ora vom ajunge la Lacul Rosu ambalând motoarele cu destinatia următoare. Ne-a trebuit cam o jumătate de oră să intram din nou în drumul naţional parcurgând aceeaşi bucată de drum până la Bixad, doar că de data asta nu am mai avut nenorocul de a întâmpina cireada de vaci. Uitându-mă acum pe hartă am observat că mai era un drum de vreo 10 min până în Tuşnad dar cum nu ştiam de acel drum am luat-o pe unde am venit. Vorba ceea cel mai bun şi cel mai scurt drum este cel pe care îl cunoşti

Până la următoarea noastră destinaţie unde stabilisem să oprim am mai trecut prin Tuşnad, Miercurea Ciuc şi Gheorghieni. Orele treceau şi deja ne apropiasem de ora prânzului când am văzut indicatorul cu Lacul Roşu. Şi cum soarele era de o schioapă pe cer deja prin stomacul meu începuse o luptă intensă între maţe care tipau toate pe limba lor.

Miercurea Ciuc

Pe drumul de la Gheorghieni spre Lacul Roşu am hotărât prima schimbare majoră din traseu şi anume că am anulat cazarea de la Borşa şi am hotărât că urma să ne cazăm la Vatra Dornei.

Şi am ajuns la Lacul Roşu care este un lac de baraj natural format în 1837 şi situat lângă Cheile Bicazului la poalele lui Hăşmaşul Mare, în apropierea oraşului Gheorgheni din judeţul Harghita. După măsurătorile făcute în anul 1987, potivit wikipedia, dimensiunile lacului sunt următoarele: perimetrul 2.830 m, aria 114.676 m², iar volumul apei acumulate 587.503 m³.

Acest lac este cel mai mare lac natural montan din România. S-a format prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcoş, iar numele său provine de la Pârâul Roşu cel care traversează straturi de culoare roşie cu oxizi şi hidroxizi de fier. Popular mai este numit şi lacul ucigaşului deoarece se spune că surparea de teren ar fi îngropat de viu un păstor împreună cu turma de oi ce tranzita zona.

Este un lac care pare puţin cam sumbru datorită cioturilor care stau atârnate pe lac. Ai impresia ca eşti pe vremea lui Vlad Ţepeş şi acele „ţepe” sunt pregătite pentru tine. Zona este superbă dar din păcate românul nu ştie să conserve, şi să păstreze curăţenia, mai la tot pasul dădeai de pet-uri aruncate la nimereală. Nu am nevoie de el aruncă-l la gunoi frate pentru că zona era dotată cu tomberoane speciale.

Şi în sfârşit ne-am aşezat la masa la unul din „restaurantele” amenajate pe malul lacului. Nu vreau să par pretenţios dar „BISTRO-ul” din Ploieşti de pe Bulevardul Indepenţei pare restaurant de lux pe lângă acel aşa zis restaurant. Ni s-au adus meniurile şi când am văzut ciorbica de văcuţă nu am reuşit să îmi opresc papilele gustative care doreau aşa ceva. Ca felul II am servit un tradiţional MBS în timp ce restul şi-au luat piept de pui sau ciolan cu cartofi prăjiţi. Spre surprinderea mea ceea ce am comandat eu ciorbica era de nota 10 iar MBS-ul putea fi şi mai bun, iar părerea celorlalţi a fost că era mâncabil nici rau dar nici bun.

Şi am pornit către Cheile Bicazului. Un drum de 10 minute şi eram deja în Chei. Dacă nu ai mai fost pe traseu ţi se pare extraordinar, şi sincer spun chiar este. Nu vreau să exagerez când spun că este una dintre cele mai frumoase şi mai pitoreşti zone din ţara noastră pe care am avut ocazia să le văd până acum.

Eu am mai fost exact pe acelaşi traseu şi anul trecut, numai că atunci am omis să oprim la Lacul Sf. Ana în drumul spre Vatra Dornei, aşa că pentru mine nu a fost o premieră, cum a fost pentru majoritatea celorlalţi care nu au mai fost niciodată pe acolo. Singura diferenţă prin Chiele Bicazului pe care eu unul am sesizat-o a fost drumul care nu mai era plin de gropi.

Această frumuseţe a Cheilor Bicazului nu prea poate fi descrisă în cuvinte, să vezi muntele cu coboară aproape de tine şi mai lasă loc doar de două maşini pe cele două sensuri de mers mi-e mi se pare incredibil. Şi din câte am înţeles eu acest traseu este total natural, adică omul nu a avut nici o intervenţie.

Vă las singuri să descoperiţi ducând-vă acolo sau urmărind câteva fotografii făcute aici.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: