Publicat de: FlorinP. | Martie 27, 2010

Floriile


Duminica Floriilor sau Floriile se sărbătorește în ultima duminică dinaintea Pastelui. Ea serbează sfârșitul postului dar și reînvierea naturii.De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinți crenguțe de salcie pe care le pun la geamuri, la uși sau la porți. În unele parți ale țării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credința spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. De asemenea, apără casa de rele și o protejează de evenimente neplăcute. În Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserică și curață mormintele strămoșilor, agățând de cruci ramurele de salcie.

Tot de Florii, se agață într-un pom înflorit jnurul de marțișor, și alături de jnurul de marțișor se agață haine și zestrea fetelor de măritat. Fiind o sarbătoare care marchează reînvierea naturii, sensul ei este atribuit și elementelor din viața cotidiană. În unele zone, fetele pun în noaptea de Florii busuioc sub pernă, spre a deveni mai frumoase și mai sănătoase, mai dorite de către flăcăi, pentru a se putea marita în acel an. În Muntenia, oamenii nu se spala pe cap deoarece există crezul că dacă faci asta în Duminica Floriilor, în care toți pomii înfloresc, vei albi precum coroanele albe ale copacilor.

Din punct de vedere religios, Floriile marchează Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului. În această zi este dezlegarea la pește.
O alta credință specifică a Duminicii Floriilor, spune că așa cum este vremea în ziua de Florii, așa va fi și în ziua de Paște.

La mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc această zi sfântă de nume alături de mine!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: