Publicat de: FlorinP. | Ianuarie 30, 2010

Rotterdam – Turnul Euromast


Dacă aveţi drum la Rotterdam, principalele atracţii după părerea mea sunt muzeul marinei, „palm&foot” of fame, muzeul de artă, dacă sunteţi pasionat de aşa ceva, podul Erasmus, dar vă rog nu rataţi ocazia de a urca în turnul Euromast aflat la marginea parcului Het, deoarece vă asigur că nu veţi regreta că aţi plătit 8,7 euro atât cât costa biletul de intrare pentru un adult.

Turnul Euromast - vedere dinspre parcul HET

Euromast („mast” = „catarg”, în engleză) este un turn din Rotterdam construit între 1958 şi 1960. Este construit din beton, are diametrul interior de 9 metri şi o grosime a pereţilor de 30 cm. Pentru stabilitate, are la bază un bloc de beton de 1. 900 tone. Dispune de o platformă de observare la înălţimea de 96 m. Aici sunt şi există şi un restaurant sau două nu mai ştiu exact. Construcţia iniţială avea doar 101 m, dar în 1970 s-a adăugat aşa-numitul „Space Tower”, care i-a dat un plus de încă 85 m.

La 32 m se află o platformă ce aduce cu o platformă de pe catargul unei corăbii şi în care se găsesc din câte am înţeles sisteme de navigaţie, astfel încât vizitatorul îşi poate face o imagine despre navigaţia pe mare. Atenţie la această platformă se poate ajunge doar pe scări sau eu unul cel puţin nu am reuşit să ajung cu liftul chiar dacă am apăsat butonul care ducea la etajul respectiv.

Platforma de la 100 de m („crows nest”, cum este denumit) are o greutate de 240 tone. La ea se ajunge cu un lift care urcă în 30-40 de secunde şi în acest răstimp puteţi asculta diferite genuri muzicale, după preferinţa administratorului.

De pe această platformă care este circulară se poate vedea panorama întregului oraş, pe marginea balustradei, spre fiecare direcţie, fiind plăcuţe care dau explicaţii despre obiectivele plasate pe acea direcţie, plus câteva “binoacle” (n.r. binocluri) în care dacă introduce, 50 de euro cenţi sau 1 euro poţi vedea în profunzime împrejurimile ca şi cum ar fi la 2 metri depărtare.

Dacă eşti roman, şi din întâmplare ai pe la tine câteva monezi de 50 de bani, poţi păcăli aparatul, deoarece această monedă este identică ca mărime cu moneda de 50 de euro cenţi. Ştiu că veţi spune că aşa suntem noi românii, numai după “giumbuşlucuri”, dar dacă merge să admiri priveliştea cu 50 de bani în loc de 2 lei, de ce să nu o faci.

Dar ce este cel mai spectaculos, pe turnul suplimentar, adăugat ulterior, se găseşte Euroscoop-ul, un lift rotitor, sub forma unui inel, care urcă de la crows nest până în vârf, având o mişcare de rotaţie în jurul turnului. Pereţii acestui euroscoop, sunt din sticlă prevăzuţi cu o bară de sustinere a celui care doreşte să stea în picioare să admire “priveliştea” pentru o mai bună senzaţie de siguranţă.

În podea sunt plasate hublouri (nişte panouri circulare de sticlă masivă), pentru cei care nu au rău de înălţime şi pot privi spre solul aflat la 200 m mai jos. Aşa că, pentru câteva minute, poţi sta pe banchetă şi poţi admira priveliştea extraordinară a Rotterdamului şi împrejurimilor sale. Plus că în timpul călatoriei cu Euroscoop-ul o “tanti” explică în olandeză, respectiv în engleză o parte din “împrejurimile” ce pot fi admirate. Dacă aveţi nenorocul să bată vântul foarte, foarte tare atunci când vizitaţi turnul acest lift inelar nu funcţionează şi nu veţi putea admira priveliştea de la o înălţime şi mai mare.

Iată și câteva poze după cum am promis:

Anunțuri

Responses

  1. „Voi revenii cu fotografii” – anul asta sper!!M-ai facut curios deoarece cand am fost in Rotterdam…m-am plictisit ingrozitor. Mai frumos Utrecht dar si mai frumos Brugge-ul :).Ala da oras!
    Restu…apa de ploaie.

    PS:Hai cu pozele alea

  2. Gata au venit pozele intr-un final 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: