Publicat de: FlorinP. | August 28, 2009

Cetatea Neamţului


Dacă ai ocazia să treci prin judeţul Neamţ te rog cititorule să nu ratezi ocazia să vizitezi unul dintre cele mai frumoase monumente pe care am avut ocazia să le vizitez în România, şi anume cetatea Neamţ sau popular Neamţului care se află în partea de Nord Est a judeţului cu acelaşi nume, undeva la periferia oraşului Târgul Neamţ pe lângă stadionul echipei de fotbal cetatea Târgul Neamţ.

Maşina, în cazul în care eşti posesor de aşa ceva,  trebuie lăsată la poalele dealului pe care se află cetatea. Vezi indicatorul către Cetate şi o apuci sănătos la picior pe un drum anevoios, mai exact o pantă de o înclinaţie cât de cât considerabilă. Dar urcuşul merită. Pentru cei care nu sunt pasionaţi de aşa ceva, mai exact de istorie sincer nu prea ai ce vedea decât nişte cărămizi cu câteva încăperi în care sunt câteva statuete de ceară. Însă dacă ai citit nuvela “Sobieski şi românii” a lui Costache Negruzzi, şi vrei să vezi cum trăiau oamenii pe vremea lui Ştefan cel Mare, sunt lucruri chiar interesante.

După ce ai trecut de obstacolul numit “pantă”, se vede o construcţie impunătoare numită Cetatea Neamţ. Plăteşti biletul de intrare 3 lei dacă eşti student şi 6 lei preţul întreg depinde unde te încadrezi şi îţi continui drumul pe un pod de lemn înalt de 6 m care ţine până la intrarea în cetate. Ai grijă să nu cazi în capcana pentru “şoareci”.

Înăuntru poţi vedea camera închisorii, camera monetarului, bucătăria, camera unde se ţinea băutura care de altfel are un miros specific unei crame, locul de rugăciune, şi multe alte camere.

După cum puteţi vedea şi din această poză din interiorul cetăţii, mai exact de la balcon se poate vedea o părticică din judeţul Neamţ. O privelişte extraordinară, să poţi vedea de sus absolut tot, te simţi cu adevărat stăpânul lumii.

Camera care mi-a plăcut cel mai mult a fost camera închisorii, şi asta datorită unui fragment dintr-o scrisore a unui deţinut afişată pe gratii: “…Deci mă rog domniilor voastre ca lui Dumnezeu din cer să nevoiţi să mă scoateţi lângă voi… şi să nevoiţi să daţi de ştire parintelui mieu Mogâlde vornicului, că eu zac în temniţă de mănânc lutul şi păduchii”. Ceva înfiorător care doar prin filme vezi.

Recomand la toţi să vizitaţi cetatea Neamţului pentru că este un monument extraordinar ce face legătura între trecut şi prezent. Este ceva frumos, şi după cum spunea cineva odată la cetate mereu mă voi întoarce cu plăcere cred că dacă o să am ocazia mă voi duce de fiecare dată

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: