Publicat de: FlorinP. | August 26, 2009

Vârful Ouşoru


Vârful Ouşoru, un vârf de pe lângă Vatra Dornei, de la depărtare părea un vârf micuţ pe care dacă îţi puneai puţin mintea la contribuţie nu aveai ce alege din el. O părere total greşită aveam să constat eu în momentul în care eram la jumatatea vârfului şi după ce l-am cucerit.

Am plecat la drum înarmaţi cu curaj şi un rucsac cu merinde, 6 persoane adică eu, Valy, nea Nae, Pap’s, George şi Oana. Traseul de la început şi până la baza muntelui nu era cine ştie ce, cred că dacă îi spuneai unei persoane obişnuite cu cătararile îţi râdea în faţă. Şi deşi nu era chiar aşa de greu deja lumea începuse să se plângă, deoarece ei nu erau obişnuiţi cu aşa ceva. Trei persoane erau la fel de fresh, ca în momentul în care au plecat de la bază eu, George şi surprinzător nea Nae.

Am urcat şi am coborât cam vreo 3 culmi până la Ouşoru timp de vreo 2 ore jumătate. La ultima culme eram cam nerabdător… Mai ajungem odată? şi iată că nu trecu mult timp şi dădurăm de 2 stâni (impropiu spus stână, deoarece eu ştiu că stâna este formată din oi, iar aici era mai mult o văcărie dar era amenajată precum o stână). Suntem întampinaţi de o persoană care eu am presupus că era baciul.

–         Salut! spune nea Nae.
–         Vă salut domnul meu! răspunde baciul.
–         Alin nu e pe aici? ştiind că prin zonă trebuie să fie o văcărie condusă de Alin.
–         Apoi domnul meu aicei Vasile, iar eu mi’s Toader.
–         Înteleg, auzi nu te supăra care este marcajul pentru vf. Ouşoru? întrebă nea Nae după ce pe gardul stânii lui Vasile erau vopsite vreo 3 semne cu directii diferite indicate de nişte săgeţi.
–         Uitaţi acolo… tinere vino încoa că moşu nu vede… se exprimă baciul către George. Uite acolo pe stâncă vezi?
–         Da, răspunse George.
–         Apoi dupe ce o-ţi coborî vă aştept poate o-ţi cumpăra nişte brânză bună.
–         O să venim după ce ne întoarcem de pe Ouşoru, răspunse nea Nae puţin răstit
–         Vă aştept!

Acu era acu, eram la baza muntelui şi greul uruşului abia acum se vedea. Ouşorul deja devenise OU, eram doar noi şi el. Cel care ajunge sus este un om puternic. După 10 minute de urcat câţiva dintre noi s-au dat batuţi şi anume Oana, care nu mai putea să facă un pas, Pap’s care a urcat doar pentru a demonstra că este încă tânăr, şi Valy care deşi eu cred că putea să urce, dacă urca acolo rămânea, nu mai avea forţa să mai coboare.

Ne-am despărţit, ei au rămas să ne aştepte şi noi restul am ajuns în vârf. Ne-a luat 1 oră şi 15 minute să cucerim vârful.

Prin pădure traseul a fost destul de uşurel, fiind un traseu marcat şi făcut în formă de serpentină tocmai pentru a înlesni urcarea, pentru a nu lua muntele în piept. Când am ieşit din pădure la un luminiş acolo urcare. Sper să nu exagerez dar era o pantă de circa 300 de metri poate şi mai bine la aproape 70-80 de grade înclinaţie. George a luat-o înainte, probabil pentru a demonstra ceva, dar eu am rămas alături de nea Nae pentru că îl vedeam că nu mai poate, sau cel puţin aşa mi s-a părut mie. Dar a continuat şi când am ajuns în vârf  WOW, şi încă odată WOW. O privelişte de nedescris. Oricât aş încerca eu să descriu ceea ce am văzut cred că fiecare trebuie să vadă cu ochii lui cât este de frumos.

Ne ducem prin alte tări pentru a le vizita şi a vedea frumosul şi întradevăr ai ce vedea şi pe afară, dar credeţi-mă că nici nu ştiţi ce mândrii vă veţi simţi în momente ca acela cât am stat în VÂRF, când vedeţi frumuseţile patriei noastre. Se vedea într-o parte platoul Călimani, toată aşezarea Dornelor. Într-un singur cuvânt SUPERB.

Am coborât, am trecut pe la Badea Toader de unde am cumpărat nişte brânză şi am pornit spre casă coborând în fix 2 ore.

A fost o experienţă extraordinară pe care o recomand oricui. După cum am promis Valentina a fost cea mai bravă dintre toţi, chiar m-a uimit cât a urcat fără să zică domne eu nu mai pot. Felicitarile mele!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: